Pomembno je, na čem spimo!

KOLIKO ŽIVLJENJA PRESPIMO?

Naš vsakdan je napolnjen z različnimi aktivnostmi, ki zapolnjujejo čas povprečno od 8. do 23. ure zvečer. In kaj delamo v vmesnem času? Spimo, seveda! Verjetno nikoli niste pomislili, koliko časa pravzaprav preživimo v stanju, ko nismo budni. Spanje nam vzame kar nekaj časa. Ljudje v povprečju spimo 26 let v življenju! Po tem takem smo vsi prave Trnjulčice 🙂 .

SPANJE JE NUJA, NE RAZKOŠJE

V današnjem hitrem tempu življenja, ki od nas zahteva polno pripravljenost skorajda že 24 ur na dan, je spanje nekaj, kar večkrat jemljemo kot nepotrebno in precenjeno. Zato se velikokrat zgodi, da v svojem urniku na račun večjega izkoristka dneva čas odvzemamo ravno pri spanju. To pa je zelo slaba navada. Več znanstvenikov in zdravnikov je s svojimi raziskavami namreč potrdilo, da že majhno pomanjkanje spanca slabo vpliva na naše razpoloženje, energijo, razmišljanje in predvsem na sposobnost obvladovanja stresa. Če s tovrstno prakso nadaljujemo dalj časa, lahko to privede do kroničnega pomanjkanja spanja.

Kvaliteta vašega spanca vpliva na kvaliteto vas v budnem spanju. To pomeni, da vpliva na vašo učinkovitost, čustveno uravnoteženost, kreativnost, vitalnost in celo na vašo težo. Nobena druga dejavnost ne doprinese toliko k vašemu boljšemu počutju s tako malo truda!

Medtem ko vi počivate, vaši možgani pripravljajo telo na nov dan. Vse skupaj si lahko predstavljate kot baterijo, ki jo je po celodnevnem delovanju potrebno ponovno napolniti zato, da bo lahko drug dan spet delovala in dosegala zadane cilje.

POMEMBNO JE, NA ČEM SPIMO

Pametno je vedeti, da ni vsako ležišče dobro za naš spanec. Cilj dobrega spanca so čim daljše faze globokega spanca, v katerih krvni pritisk pade, dihanje se upočasni in zniža se telesna temperatura. Tovrstne faze spanca nas najbolj okrepčajo in skrbijo za občutek naspanosti naslednje jutro.

Poznamo različne vrste ležišč: vzmetnice, ležišča iz pene, iz lateksa, kombinirana, tukaj pa so tudi zračne in vodne postelje. Slednje postajajo vedno bolj priljubljene, predvsem pri alergikih in osebah z bolečinami v hrbtenici in križu. Kaj je na njih tako posebnega? Vodne postelje omogočajo naravno lego hrbtenice, saj se prilagodijo telesni obliki in jo tako enakomerno podpirajo, kar preprečuje večkratno obračanje med spanjem. Brez obračanja in nepotrebnih prekinitev spanca si lahko privoščimo daljša obdobja globljega spanca in se s tem bolje naspimo!

Želite narediti korak do zdrave hrbtenice? Naročite brezplačni e-priročnik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.