Lahko nosilka poškoduje otrokovo hrbtenico?

nosnja-otrok
Ko dojenčki malo zrastejo, jih je zelo prijetno zapeti nase z nosilko in se z njimi podati na sprehod. A pri tem moramo biti vseeno pozorni na njegovo hrbtenico.

Nošenje otroka je zelo praktično za nas, otroku pa je to najbolj zanimivo doživetje. V tej naravni poziciji ima otrok ob sebi svojo ljubljeno osebo, ki jo tipa, vonja in sliši. S tem, ko je v tesnem kontaktu s svojim staršem, postane otrok mirnejši in tudi manj joka. Strokovnjaki namreč zatrjujejo, da je število ur preživetih v starševem naročju obratno sorazmernih s številom ur, ko dojenček joka. Ampak, ali lahko z nosilko poškodujemo otrokovo hrbtenico?

Otroka ne nosite s pogledom naprej

Zagotovo bi želeli svojemu otroku le najboljše in mu tako tudi omogočili pogled naprej iz njegove nosilke. Vendar strokovnjaki to odsvetujejo! Hrbtenica odraslega človeka je, kot vemo, oblikovana v črki S, medtem ko otrokova potrebuje še nekaj časa, da pride do te oblike. Od začetka je v obliki črke C in je zato sedenje v nosilki, kjer nogice bingljajo, za otroka nenaraven položaj. Pri otroku še niso razvite mišice, ki bi podpirale hrbtenico, v takem položaju pa jo prisilimo v vzravnan položaj. Zaradi vseh dejavnikov največji pritisk pade ravno na hrbtenico.

Kaj pa starševa hrbtenica?

Nošnja otroka je zelo praktična, saj se s tem izognemo uporabi otroških vozičkov, ki nas lahko na sprehodu ali izletu zelo ovirajo. Otroka lahko v primerni nosilki nosimo že od njegovega rojstva. Seveda moramo na tem mestu opozoriti na rabo primerne nosilke, ki bo zadostovala vsem dojenčkovim potrebam. Nosilka namreč lahko pomembno vpliva na razvoj medenice, kolkov in hrbtenice.

Če bomo otroka obrnili navzven, bomo škodili tudi sebi. S takšno pozicijo se premakne težišče, kar vodi v večjo obremenitev za hrbtenico starša. Prevelika sila na križ bo povzročila bolečino, s tem pa bo prijetnega sprehoda ali izleta konec. Če pa je otrok obrnjen proti našemu telesu, se nas oklene in nam s tem ”pomaga” pri nošenju.

Uživajte v prijetnih uricah, ko vaš malček spoznava svet okrog sebe!

Želite narediti korak do zdrave hrbtenice? Naročite brezplačni e-priročnik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.