Kako pravilno sedeti za računalnikom?

Sedenje za računalnikom
Na sedež se usedite tako, da potisnete svoje boke čimbolj nazaj, višino pa prilagodite tako, da so vaša stopala ravno na tleh, kolena pa so v višini bokov.

 

Sedenje pri jedi, sedenje v službi, sedenje v avtu, sedenje, … kdor v svoji službi preživi 8 ur za računalnikom, dobro ve, da je takšna pozicija zelo slaba za hrbtenico in še marsikatero težavo. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako pravilno sedeti za računalnikom!

1. Pravilno uporabite svoj sedež

Na sedež se usedite tako, da potisnete svoje boke čimbolj nazaj. Višino prilagodite tako, da so vaša stopala ravno na tleh, kolena pa so v višini bokov. Naslonjalo naj bo v kotu 100-110°, da bo hrbtenica dobro podprta, ne pozabite pa tudi na naslonjala za roke, ki jih prilagodite tako, da bodo vaša ramena sproščena.

2. Tipkovnica naj bo blizu

Nastavite svojo tipkovnico čim bližje telesu in naj bo naravnost pred vami. Prilagodite si jo tako, da so komolci rahlo odprti, roke in dlani pa so usmerjeni naravnost. Pomembno je tudi, da je nimate položeno ravno na mizo, ampak jo dvignete za približno 7°. To vam ponujajo tudi dodatne ročke, ki jih najdete na zadnji strani tipkovnice.

3. Pozicija ekrana je pomembna

Prav tako kot tipkovnica, je pomembna tudi pozicija ekrana. Prilagodite si ga tako, da bo vaš vrat ob tem v nevtralni, sproščeni legi. In razdalja? Ekran naj bo od vaših oči oddaljen približno 45-70 cm. Prav tako lahko svojim očem omilite težko delo, če boste dokument, ki ga preglejujete, pripeli na ekran in ga tako imeli naravnost pred svojimi očmi.

4. Vzemite si odmor

Vsake pol ure prekinite delo za minutko ali dve, vstanite in naredite nekaj korakov, pretegnite se, stojte, … karkoli, samo da prekinete monotonost sedenja. Med dolgotrajnejšimi delovnimi nalogami si vzemite še več odmorov ali zamenjajte svoje delo za nekaj minut, da boste lahko dalj časa ostali zbrani. Ob tem poskrbite tudi za svoje oči – vsake toliko glejte stran od monitorja in svoj pogled usmerite drugam ali jih z dlanmi pokrijte za 10-15 sekund.

Želite narediti korak do zdrave hrbtenice? Naročite brezplačni e-priročnik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.