Poznate krivca za jutranje bolečine v hrbtu?

Jutranje bolečine v hrbtu, predvsem v ledvenem predelu, se najpogosteje kaže kot mišično-skeletna bolečina, ki je lahko ostra in pekoča. Najpogosteje do nje pride zaradi spanja na neustreznem ležišču – pretrdem, premehkem ali dotrajanem brez ustrezne podpore. Jutranje bolečine se lahko pojavijo tudi zaradi napačnega dvigovanja težkih predmetov s tal, prekrižanih nog, slabe drže, premalo gibanja, debelosti, poškodb in raznih revmatoloških bolezenskih stanj.

Bolečine v križu se lahko pojavijo nenadoma. A če smo iskreni, nas telo pogosto že prej opozarja, da se nekaj dogaja. Ob tempu, ki ga živimo in si ne znamo vzeti časa zase, to zlahka spregledamo ali celo ignoriramo. Pomagamo si šele, ko res boli. Takrat radi posežemo po protibolečinskih tabletah in masaži. A to je le začasna rešitev. Za slovo od jutranje bolečine v križu si moramo vzeti čas za razmislek, kje tiči glavni krivec naših težav.

Kako vedeti ali je za jutranje bolečine v hrbtu krivo ležišče

Če ste deležni jutranje bolečine v hrbtu, ki čez dan izzvenijo oz. se omilijo, potem je najverjetneje krivec bolečine v križu zjutraj neustrezno ležišče. Le ta vam očitno ne zagotavlja ustrezne podpore v ledvenem delu in vas ne razbremeni medenice. Pretrdo, premehko ali dotrajano ležišče so pogosto krivci za bolečine, nenaspana jutra, pomanjkanje energije in slabe volje.

Nasvet 1: Razmislite, kdaj ste nazadnje menjali ležišče in kakšno trdoto ležišča ste izbrali.
Razlog vaših bolečin je lahko dotrajano ležišče, katerega material ne nudi več prožnosti, ki bi vam omogočala ustrezno podporo in razbremenitev. Če pa ste ležišče kupili nedolgo nazaj in vam je pretrdo ali premehko, potem je najverjetneje čas, da ležišče zamenjate. Seveda, če želite spati bolje in se prebujati na vrhuncu svojih moči brez bolečine v križu, bolečine v bokih in ramenih.

Nasvet 2: Ko se uležete na hrbet, potisnite svojo dlan pod ledveni del.
Če je med vašim ledvenim delom in ležiščem prostor, roko med njiju umestite brez težav ter s prsti lahko celo morda še malo pomigate, potem je to ležišče vsekakor pretrdo za vas. To pomeni, da se vam v ledvenem predelu ne poda in vas posledično tam ne podpira. Verjetno pride pri spanju na boku tudi do bolečine v ramenih, sploh, če so ramena širša.

Nasvet 3: Preverite, če je ležišče deformirano na predelu zadnjice in/ali ramen.

Če opažate, da je ležišče na določenih predelih poležano, zbito, deformirano, je najverjetneje na tistih mestih dotrajano. Material ležišča tam ne zmore nuditi udobja in podpore, zato se je treba od takega ležišča čim prej posloviti, če želite imeti naspana jutra brez bolečin. Če imate ob ležanju na hrbtu občutek, kot da ste ugreznjeni oz. kot da ležite na viseči mreži, potem je ležišče premehko v predelu zadnjice in je to razlog vaših nenaspanih juter.

Rešitev, če imate jutranje bolečine v hrbtu - Nova generacija kvalitetne vzmetnice

Nova generacija kvalitetnih vzmetnic prinaša individualne rešitve. Med drugim tudi enostavno postiljanje. Zato je čas, da spoznate katere so najboljše vzmetnice.

Gre za linijo slovenske ročno izdelane vzmetnice Leticia, ki nastaja izpod rok mojstrov podjetja Maremico v Ljubljani. Vsako ležišče izdelajo oz. prilagodijo glede na posameznikove potrebe, telesne lastnosti, spalni položaj, morebitne zdravstvene težave kot so jutranje bolečine v hrbtu in želje po trdoti udobja – čvrsto, srednje čvrsto in mehko.

Zakaj pretrdo in premehko ležišče povzroča jutranje bolečine v križu?

Pogoste težave pretrdega ali premehkega jogija so jutranje bolečine v bokih in ramenih. Tu gre za izbočene dele telesa, ki so bolj obremenjeni, če spimo na boku. Sicer imajo bolečine v bokih pogosteje ženske zaradi širših bokov, med tem ko imajo bolečine v ramenih pogosteje moški, prav zaradi izrazitejših ramen. Razbremenitev ramenskega obroča je tukaj ključna, prav tako podpora vratnega dela. Tu odigra pomembno vlogo tudi vzglavnik. Kateri vzglavnik, je primeren za vas, glede na vaše telesne mere in spalni položaj, si lahko preberete TUKAJ.

Modele vzmetnice Leticia si lahko ogledate in naklikate preko spleta, lahko pa jih v živo preizkusite v Spalnem centru Maremico. Svetovalke za spanje so vam na voljo za posvet, opravijo pa lahko tudi nevtralno meritev SmartBed. Le ta pokaže v katerih predelih telesa potrebujete podporo in kje razbremenitev. Kako pri njih poteka svetovanje, si poglejte TUKAJ.

Dober glas seže v deveto vas
Z nakupom kvalitetne vzmetnice, ki jo priporočajo tudi fizioterapevti, enostavno ne morete zgrešiti. Mnenja zdravnikov, znanih Slovencev in športnikov veliko povedo. Prisluhnite jim ali preberite, kaj so oni izbrali za svojo hrbtenico in za svojo psihofizično regeneracijo, ki je ključna za kvaliteto življenja.

Želite narediti korak do zdrave hrbtenice? Naročite brezplačni e-priročnik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.