Ali je vaša hrbtenica v katerem od teh stanj?

Resna bolezenska stanja hrbtenice
Kaj veste o resnih bolezenskih stanjih vaše hrbtenice?

Boleča hrbtenica lahko pokvari naš vsakdan in ga spremeni v pravi pekel. Če doživljate redne bolečine v hrbtenici, potem je možno, da je prišlo do kakšne hujše okvare. Spodaj vam podajamo nekaj opisov hujših bolezenskih težav.

Zdrsnjena medvretenčna ploščica – hernija

Hernija je stanje, ki se pojavi predvsem zaradi procesa staranja. Bolečine v spodnjem delu hrbta, zadnjici in nogah so posledica pretrganja vlaknaste zunanje stene hrbtenične medvretenčne ploščice, kar povrzoči, da želatinasta sredica steče v hrbtenični kanal.

Izbočena medvretenčna ploščica

Še eno stanje, ki nastane kot posledica staranja, je izbočena medvretenčna ploščica. Zaradi nepravilne velikosti začne prodirati v hrbtenični kanal, kasneje pa lahko pride tudi do zgoraj opisanega zdrsa.

Izrastki vratu in hrbtenice

Koščeni izrastki ali osteofiti nastajajo kot posledica telesnega varovalnega sistema. Gre za preproste izrastke, ki imajo normalno kostno strukturo, a kadar se razsrastejo v hrbtenični kanal ali živčno korenino, povzročajo bolečino.

Preščipnjen živec

Zagotovo ste že slišali za preščipnjen ali ukleščen živec, kot radi rečemo. Slednja težava je izjemno boleča, saj povzroča bolečino, ščemenje, slabost, otrplost in na splošno skorajda nezmožnost upravljanja mesta, kjer je živec ukleščen. To se zgodi zato, ker, ko je živec stisnjen, ne more prenašati impulzov v možgane ali mišice.

Spinalna stenoza

Pri stenozi gre za zoženje hrbtenice oz. hrbteničnega stebra. Večinoma se pojavlja v trebušnem delu hrbtenice, prizadene pa živce na in ob kolkih. Simptomi se tako pojavljajo predvsem v spodnjem delu hrbta, nog in stopal.

Išias

Ishiadični živec, ki teče po zadnjici v noge, je v primeru išiasa stisnjen ali preščipnjen. Pritisk nanj lahko povzročijo različne okoliščine, kot so zgoraj opisani izrastki, zdrsnjene ploščice, …

Želite narediti korak do zdrave hrbtenice? Naročite brezplačni e-priročnik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.