Bolečine v lopatici – Kako jih obvladovati

Bolečina v lopatici je pogosta težava, ki prizadene veliko ljudi in vpliva na njihovo vsakdanje življenje in kakovost spanja. Ta članek predstavi nekaj vzrokov in strategij kako obvladati to nelagodje in si narediti življenje lepše brez bolečin.

Kaj vse lahko povzroča bolečine v lopatici?

Mišična napetost zaradi preobremenjenosti mišic

Glavni vzrok za bolečine v lopatici je mišična napetost, ki je pogosto posledica ponavljajočih se dejavnosti, neustreznih gibov ali slabe drže. Dolgotrajno sedenje in delo za računalnikom pogosto pripomoreta k slabi drži in posledični mišični napetosti. Tudi 8 ur spanja na pretrdem ali premehkem ležišču lahko povzroča, da so določene mišice preobremenjene.

Napake pri treningih in poškodbe

Nepravilno izvajanje vaj lahko privede do preobremenjenosti določenih mišic (tudi hrbtnih) in posledično do bolečine v lopatici. K bolečini prispevajo tudi poškodbe, kot so zvini ali zlomi. Prav je, da si vzamete čas in za nasvet še pred vadbo vprašate strokovnjaka.

Stres

Stresne situacije kot so na primer skrbi, natrpan delavnik, hitenje in še kaj, precej vplivajo na naše telo. Večina se niti ne zavedamo, kako v krču je takrat naše telo in kako zategnjene so naše mišice. Če vsakodnevno ne poskrbimo za sproščanje mišic in umiritev duha, lahko čez čas pripelje tudi do bolečine v ramenih.

Zdravstvena stanja

Bolezni, kot sta artritis, zlasti osteoartritis in revmatoidni artritis, lahko prizadenejo tudi lopatice, zato je na tej točki priporočljivo vsakodnevno razgibavanje za gibljivost sklepov in mišično prekrvavljenost. Potem so tu še druga bolezenska stanja, ki prizadenejo hrbtenico – hernija, skolioza.

Vpliv življenjskega sloga in navad

Vsakodnevne navade

Vsakodnevne dejavnosti, od tega, kako sedimo za pisalno mizo, do načina prenašanja torb, vrečk iz trgovine, sedenje pred televizijo … lahko povzročajo bolečine v lopatici. Preproste prilagoditve pri vsem omenjenem so nujno potrebne, če se želite izogniti tem bolečinam. Še posebej se morajo preventivi posvetiti tisti, ki imajo poklic, ki jih sili k večurni nepravilni drži oz. imajo ponavljajoče gibe, ki privedejo do preobremenjenosti mišic. Primer: strojniki, avtomehaniki, zobozdravniki, medicinsko osebje …

Nasvet kako odpraviti bolečine v lopaticah

Redna telesna vadba je ključnega pomena za obvladovanje in preprečevanje nastanka bolečin v lopatici. Dejavnosti, ki spodbujajo splošno telesno pripravljenost, lahko izboljšajo držo in zmanjšajo tveganje za poškodbe. Vadba pomembno prispeva k dobri prekrvavljenosti mišic okoli lopatic, kar je ključnega pomena za obvladovanje težav.

Spalni položaji in izbira blazine ter ležišča

Vloga drže med spanjem

Spanje na boku lahko obremenjuje lopatice, ki so del ramenskega obroča. Pretrdo ležišče in neustrezen vzglavnik sta v tem primeru glavna krivca za nastanek bolečine v lopaticah in bolečine v križu. Gre za prevelik pritisk na ramena.

Nasvet za izbiro prave blazine in ustreznega ležišča

Pravi vzglavnik je tisti, ki uravna vrat in hrbtenico ter zmanjša obremenitev na lopatice. Posebej koristni so vzglavniki z nastavljivim polnilom ali posebnimi oblikami za različne spalne položaje. Več o tem, kateri je pravi vzglavnik za vas, si lahko preberete v vodiču kako izbrati pravi vzglavnik. Zelo priljubljen je anatomski vzglavnik Leticia.

Najbolj bi pa na tem mestu priporočali blazino za spanje na boku My7, ki ustrezno podpre tako vrat kot preostale dele telesa in jih ustrezno razbremeni. Zlasti ramena, medenico, kolke in kolena, ki so pri spanju na boku zelo obremenjeni.

Enako pomembno se je posvetiti tudi izbiri pravega ležišča, ki ne sme biti ne pretrdo, ne premehko. Pravo ležišče mora biti ravno pravšnje za vas – izdelano glede na fizionomijo vašega telesa. To je edini način, da se boste lahko izognili bolečini v lopaticah, v kolikor je ležišče razlog za njihov nastanek.

Kako si pri bolečinah v lopaticah lahko pomagamo?

Vaje za raztezanje v primeru bolečine v lopaticah

Z nežnimi razteznimi vajami lahko zmanjšate napetost v lopaticah. Primerne so na primer raztezanje vratu in ramenskega obroča, splošne vaje za hrbtenico ipd. V kolikor bolečine ne prenehajo, obiščite fizioterapevta, da vam bo z ustreznimi prijemi in masažo sprostil mesto bolečine. Če je mišica in zategnjenost prevelika, je telovadba lahko preveč boleča in se posledično lahko bolečina le še stopnjuje.

Vsakodnevne vaje za krepitev mišic

Krepitev mišic okoli lopatic lahko prepreči bolečine. Gre za pomembne vaje, ki jih lahko izvajate tudi sede, na delovnem mestu. Poleg tega je pomembno, da v primeru več urnega sedenja, večkrat vstanete, se malo sprehodite in naredite nekaj razteznih vaj, če je možno.

zdrava hrbtenica ni samoumevna 1

Raznolika zdrava prehrana

Raznolika zdrava prehrana bo poskrbela, da boste zaužili vsa potrebna hranila, ki jih telo potrebuje. V kolikor določena hranila primanjkujejo, se to lahko odraža v slabši prekrvavljenosti mišic in slabši elastičnosti mehkih tkiv.

Hidracija in dodatki

Pri obvladovanju bolečine v lopatici lahko pomagata tudi hidracija in prehranska dopolnila, kot so maščobne kisline omega-3 ali vitamin D, pod zdravniškim nadzorom. Najboljša tekočina za hidracijo vašega telesa je navadna voda. Poleti, ko se več potimo, je nadomeščanje izgubljene tekočine z vodo še posebej pomembna.

Alternativne terapije in tehnike sproščanja

Akupunktura in masaža

Te terapije lahko olajšajo mišično napetost in bolečino v lopatici, zato je prav, da si privoščite vsake toliko tudi akupunkturo ali/in masažo. Oboje pomembno vpliva na prekrvavljenost celega telesa in sprostitev vašega uma.

Joga in meditacija

Vaje, kot sta joga in meditacija, lahko pomagajo pri obvladovanju stresa, ki pogosto prispeva k mišični napetosti in bolečini.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Če je bolečina vztrajna, huda ali jo spremljajo drugi simptomi, kot sta odrevenelost ali oteženo dihanje, se nujno posvetujte z osebnim zdravnikom.

Pogosta vprašanja

Kateri so najboljši položaji za spanje pri bolečinah v lopatici?

Spanje na hrbtu ali na boku s podpornim vzglavnikom in ležiščem, ki vas bo ustrezno podprl in razbremenil tam kjer je to potrebno, lahko pomaga ublažiti bolečine v lopatici ali jih celo odpraviti.

Ali lahko stres prispeva k bolečinam v lopatici?

Da, stres lahko povzroči napetost mišic, zlasti v predelu ramen in vratu. Če je to glavni razlog za nastanek bolečine, si vzemite čas za sprostitev celega telesa vsak dan. Tudi sicer je priporočljivo naučiti se, kako obvladovati stresne situacije.

Ali so toplotne ali hladne terapije učinkovite pri bolečinah v lopatici?

Učinkovite so lahko tako toplotne kot hladne terapije. Toplotna terapija lahko sprosti napete mišice, hladna terapija pa zmanjša vnetje in bolečino.

Bolečina v lopatici je večplastna težava, na katero lahko vplivajo različni dejavniki, vključno z načinom življenja, spanjem in telesnim zdravjem. Razumevanje teh dejavnikov ter vključevanje ustreznih sprememb življenjskega sloga, vaj in terapij lahko bistveno pripomore k obvladovanju in lajšanju te bolečine. Ne pozabite, da je pri vztrajni ali hudi bolečini nujen strokovni zdravniški nasvet. S celostnim pristopom lahko dosežete ne le olajšanje bolečine v lopatici, temveč tudi izboljšanje splošnega zdravja.

Želite narediti korak do zdrave hrbtenice? Naročite brezplačni e-priročnik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.