Bolečine v hrbtenici – zakaj?

Bolečine v hrbtenici

Več kot 70% ljudi v Zahodnem svetu je že vsaj enkrat doživelo bolečine v hrbtenici ali križu. Mnogi med njimi doživljajo ponavljajoče bolečine, ki ohromijo marsikateri dan. Ste tudi vi med njimi?

Za nastanek bolečin so krivi različni vzroki. Ti niso nujno povezani s kakšno revmatično boleznijo ali spremembami na hrbtenici. Najpogostejše so bolečine v vratnem in ledvenem delu hrbtenice, ki sta tudi med najbolj gibljivimi. Sprva so bolečine prehodne, lahko pa se razvijejo v kronične bolezni hrbtenice. Med dejavniki tveganja so najpogostejši:

  • nepravilni gibi,
  • slaba telesna drža,
  • nepravilni položaj na delovnem mestu in prevelika obremenjenost,
  • pretirana športna aktivnost,
  • premajhna aktivnost ali telesna nedejavnost, ki vodi v oslabelost mišic,
  • debelost in
  • ponavljajoči se stresi.

Ukrivljena hrbtenica onemogoča pravilno dihanje

Ko ste bili majhni, vam v osnovni šoli niso zastonj govorili, da se ‘lepo držite’, dajte ramena nazaj, glavo gor in trebuh noter. Največkrat nepravilna telesna drža nastane zaradi lenobe, vzrok pa je tudi v preveliki količini sedenja. Medtem ko iščemo primernejše položaje, v katerih ne bi občutili bolečin, svojo hrbtenico vodimo v nepravilnosti, ki se izrazijo v okroglih ramenih in

Hoja je zelo zdravilna.
Vsaj trikrat na teden si privoščite polurni sprehod v naravi. Ne odlašajte!

preveč ukrivljeni hrbtenici. S tem svojemu telesu onemogočamo pravilno dihanje, saj se prsni koš in pljuča zaradi ukrivljene hrbtenice ne morejo dovolj raztezati.

Enostavna rešitev!

Bolečine v hrbtenici lahko preprečimo, če sebi in svojemu telesu omogočimo zdrav način življenja. Z zdravo prehrano lahko nadzorujemo telesno težo, medtem ko bomo s telesno aktivnostjo vzdrževali našo kondicijo. Pri tem nimamo v mislih potenja na fitnes napravah, ampak prijeten polurni sprehod, ki naj bo na našem urniku vsaj trikrat na teden. Hoja je poceni in varna, hkrati pa se bomo naužili svežega zraka in sonca, kar bo pozitivno vplivalo na naše počutje! Najboljše pri tem pa je, da jo lahko izvajamo kjerkoli. Za to ne potrebujete fitnesa, nobene naprave ali česa podobnega. Volja in prijetna obutev bo povsem zadoščala. Pa ne odlašajte!

Želite narediti korak do zdrave hrbtenice? Naročite brezplačni e-priročnik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.