Bolečine brez pravega razloga?

Obstajajo tudi bolecine brez razloga.
Nenehna utrujenost, jutranja otrdelost, težave s spanjem in občutljivost na mraz. Znanstevniki sindrom fibromialgije še komaj raziskujejo.

Ste že kdaj doživeli reakcijo svojih bližnjih, ki vam niso verjeli, da doživljate bolečine v hrbtu, sklepih, imate težave s spancem, ste občutljivi na mraz, …? Mislili so namreč, da si enostavno že vse izmišljujete, saj večkrat tarnate, da vas ‘vse boli’. A dejstvo je, da ima tudi ta trditev svojo podlago. Gre za kronični mišično-skeletni sindrom imenovan fibromialgija.

Sindrom fibromialgije še ni dobro raziskan, saj ga tudi zdravniki sami večkrat ne znajo ločiti od ostalih bolezni, ki so mu podobne. V splošnem gre za bolezen, pri kateri je prisotna nenehna utrujenost, zjutraj se zbujamo otrdeli, s spancem si ne odpočijemo, v mišicah čutimo številne boleče točke.

NAJPOGOSTEJŠI ZNAKI FIBROMIALGIJE SO:

  • utrujenost in pomanjkanje energije (zlasti zjutraj in proti večeru)

  • jutranja otrdelost

  • boleče točke v mišicah (na hrbtu: mesto, kjer se stikata vrat in glava, zgornja linija ramen, proti prsni hrbtenici, v ledveno-križni hrbtenici, nad ritnico in tik pod ritnico; na sprednji strani telesa: vrat, tik nad notranjim robom ključnice, nekoliko bolj navzven, približno štiri prste nižje od prejšnje točke, dlančna stran podlahti in notranja stran kolena. Te točke niso pri vseh bolnikih povsem fiksne.) Bolečina mora biti stalna in se mora pojavljati vsaj tri mesece.

  • težave s spanjem (rahel spanec, pogosto prebujanje, nespečnost)

  • glavoboli

  • motnje spomina in koncentracije

  • pogost občutek oteklosti v rokah in nogah

  • suha usta, nos in oči

  • občutljivost na mraz

  • nemirne noge

Za obolenje krivi različni dejavniki

Planinec-hoja-je-zdrava
Zdravniki priporočajo hojo, ki naj bi jo prakticirali vsaj 20 min vsak dan.

Kot že rečeno, tudi stroka ni najbolj prepričana o vzrokih bolezni, a gotovo je to, da bolečine v mišicah ne izvirajo iz sklepnega ali mišičnega vnetja. Najnovejše raziskave kažejo na to, da fibromialgija skriva bolečino v centralnem živčnem sistemu, kar pojasni razpršenost bolečinskih točk.

Na kratki rok si lahko bolečine lajšamo s protibolečinskimi zdravila, a vsekakor to ni rešitev. Zdravniki na tem mestu najbolj priporočajo vaje za gibljivost in povečanje telesne moči. Od lažjih pa izpostavljajo hojo, ki naj bi jo prakticirali vsaj 20 min vsak dan.

Poskrbeti je potrebno, da se ne bomo preveč izpostavljali stresu, da bomo uživali zdravo prehrano, predvsem pa, da dobro spimo. Če se zjutraj zbujamo okoreli in nenaspani, bi bilo pametno razmisliti o nakupu novega ležišča. Na trgu jih je kar malo morje, a zadovoljni uporabniki najbolj govorijo v prednost vodnim posteljam.

Želite narediti korak do zdrave hrbtenice? Naročite brezplačni e-priročnik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.