Ali lahko vzrok za bolečino tiči v vremenu?

Vreme je lahko razlog za bolečine v hrbtenici
Ali je lahko slabo vreme vzrok za bolečine?

Kitajska medicina vidi človeško telo skozi spekter energij, ki se pretakajo po različnih kanalih. Vitalna življenjska energija ali Qi je osnovni element celotne kitajske filozofije, ki pomeni prostogibajočo se življenjsko silo. Ko je Qi v sinergiji z našo krvjo in prosto tečeta po našem telesu, ne občutimo bolečine in smo v optimalnem počutju. Zaradi različnih vzrokov pa lahko pride do oviranja pretoka.

Kitajska medicina prepoznava tri kategorije vzrokov bolečin v hrbtenici in križu: zunanji, notranji in neodvisni vzroki.

Zunanji vzroki – vlaga je sovražnik!

Med energije iz okolja lahko štejemo veter, mraz, vročino, vlago, suhost in ogenj. Energija Qi je tista, ki nas ščiti pred vdorom omenjenih zunanjih elementov. Najpogostejši vzrok za bolečine v križu je vlaga, ki jo srečujemo v vlažnih podnebjih, starih stavbah, polnih z vlago, spanja na vlažnih tleh, … Ker vlaga deluje podobno kot voda, bolj vpliva na nižje dele našega telesa – spomnite se na zatekanje gležnjev ob koncu dneva.

Kako vemo, da je krivec naše bolečine vlaga? V telesu jo občutimo kot težo v spodnjem ledvenem delu – kot bi bili polni vode. Vlaga je tudi vzrok, če se intenzivnost naše bolečine spreminja skupaj z vremenom – ko se vreme spremeni, je naša bolečina slabša.

Notranji vzroki – negativna čustva podaljšujejo bolečino!

V tradicionalni kitajski medicini notranji vzroki pomenijo sedem čustev, ki lahko vplivajo na zdravje. Seveda, nikoli niso primarni vzrok za bolečine. Njihov vpliv se pozna pri podaljševanju bolečine, saj negativna čustva daljšajo čas negativnih občutkov. Čustvene travme pogosto ustvarijo notranje okolje, v katerem se lažje razvijejo bolečine v hrbtu. Primer tega je konstantni strah, ki slabi ledvice in spodnji predel hrbta, kar vodi k hitrejšim poškodbam telesa.

Neodvisni vzroki – hrana je pomembna tudi za hrbtenico!

Pod neodvisne vzroke bolečin v hrbtenici v prvi vrste štejemo travme oz. poškodbe, pri čemer je vzrok za bolečino znan. To je lahko padec, dvigovanje težkih predmetov, nerodno zvijanje, … v takih primerih je seveda najbolje takoj poiskati medicinsko pomoč. Kitajska medicina na tem mestu priporoča akupunkturo in akupresuro.

Da je slaba prehrana v današnjem svetu krivec za marsikatero bolezen oz. stanje slabega počutja, ni nobena skrivnost. Prav tako je pri bolečinah v hrbtenici: v kitajski medicini je vranica organ, ki nadzoruje prebavo. S prenajedanjem in uživanjem slabe hrane si jo lahko poškodujemo, kar pomeni, da začne zastajati in ne premika hrane in pijače po telesu. To povzroči notranjo vlago, ki se, kot že zgoraj opisano, premika navzdol po telesu in povzroči občutek teže v spodnjem ledvenem delu.

Želite narediti korak do zdrave hrbtenice? Naročite brezplačni e-priročnik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.