Razumevanje bolečine v križu in kolkih za boljši spanec

Bolečine v križu in kolkih lahko bistveno vplivajo na kakovost spanja in splošno počutje. V tem članku se bomo poglobili v vzroke, simptome in načine lajšanja bolečin v križu in kolkih, da bi vam omogočili boljše razumevanje teh težav.

Vzroki za bolečine v križu in kolkih

Bolečine v spodnjem delu hrbta in kolkih so pogosto posledica različnih dejavnikov. Med najpogostejšimi vzroki so:

 • Neustrezno ležišče: Premehko ali pretrdo ležišče je med najpogostejšimi vzroki za bolečine v križu in kolkih. Ležišče mora biti prilagojeno vašemu telesu in omogočati mehkejše nastavitve npr. v predelu kolkov in medenice in vam nuditi močnejšo podporo v ledvenem predelu. Samo tako bo vaša hrbtenica dobila ustrezno podporo skozi celotno noč. Najbolj prilagodljiva v tem pomenu je vodna postelja. Pri klasičnih ležiščih pa se temu idealu najbolj približa ležišče Leticia MultiModular, ki ga strokovnjaki izdelajo na podlagi računalniškega odtisa vašega telesa in ročnih meritev glavnih točk vašega telesa.
 • Mišična obremenitev: Prevelik napor, slaba drža ali nenadni gibi lahko preobremenijo mišice spodnjega dela hrbta in bokov ter povzročijo bolečine in nelagodje.
 • Artritis: Stanja, kot sta osteoartritis in revmatoidni artritis, lahko prizadenejo sklepe v kolkih in spodnjem delu hrbta ter povzročijo bolečine in togost.
 • Sciatica: Stisnjenost išiasnega živca lahko povzroči ostro bolečino, ki izžareva iz spodnjega dela hrbta navzdol v kolke in noge.
 • Hernija diska: Hernija diska v spodnjem delu hrbta lahko pritiska na živce in povzroča bolečine v hrbtu in kolkih.
 • Stenoza hrbtenice: Pri tej bolezni se hrbtenični kanal zoži, kar povzroča pritisk na živce v spodnjem delu hrbta in bokih ter povzroča bolečine.

 

Razumevanje vzrokov je ključnega pomena za učinkovito odpravljanje in obvladovanje bolečin v spodnjem delu hrbta in kolkih.

Simptomi in diagnoza

Prepoznavanje simptomov bolečin v spodnjem delu hrbta in kolkih je prvi korak pri odpravljanju teh težav. Simptomi lahko vključujejo:

 • topo ali ostro bolečino v spodnjem delu hrbta in kolkih,
 • sevajočo bolečino po nogah,
 • togost v spodnjem delu hrbta,
 • odrevenelost ali mravljinčenje v predelu bokov.
bolecine v krizu ponoci

Za diagnosticiranje osnovnega vzroka bolečine se posvetujte z osebnim zdravnikom. Ta vam lahko priporoči preiskave, preglede ali odvzem krvi, da bi natančno določil težavo. 

Lajšanje bolečin v križu in kolkih

Za lajšanje bolečin v spodnjem delu hrbta in kolkih ni vedno potrebna operacija ali zdravila. Tukaj je nekaj neinvazivnih metod, ki jih lahko preučite:

 • Fizioterapija: Fizioterapevt z licenco vam lahko ponudi vaje in raztezne vaje za izboljšanje gibljivosti in zmanjšanje bolečin v križu in kolkih.
 • Ergonomija: Z izboljšanjem delovnega prostora in spalnega okolja lahko močno ublažite nelagodje. Razmislite o menjavi svojega ležišča in vzglavnikov. Prav neustrezno ležišče in vzglavnik sta nemalokrat razlog za bolečine v križu in kolkih. Prespimo namreč tretjino dne in tudi manjše obremenitve lahko postanejo vzrok za večje težave.

 

Idealno ležišče bo ustrezno podprlo vašo hrbtenico. Svetovali bi vam vodne postelje Lectus ali kvalitetno vzmetnico Leticia.

Voda v vodni postelji vas, ne glede na položaj spanja ustrezno podpre in omogoči vaši hrbtenici zaslužen počitek. Vaše telo vodo namreč izpodrine na predelih, kjer ne potrebujete tako velike podpore in jo prerazporedi v predele telesa, kjer potrebujete večjo podporo (npr. ledveni predel hrbtenice). Številni uporabniki vodne postelje Lectus poročajo o izboljšanju njihovih težav s hrbtenico.

Če vas vodna postelja res ne prepriča pa svetujemo ležišče Leticia. Za izdelavo linije Leticia MultiModular strokovnjaki Spalnega centra Maremico izvedejo meritve telesa ter digitalni odtis telesa na podlagi katerega sestavijo ležišče, ki je prilagojeno samo vam, vašim željam in potrebam vašega telesa. Med seboj si namreč nismo enaki in eno ležišče ni primerno za vse. Tudi če izberete zakonsko dimenzijo ležišča, lahko vanj vgradijo personalizirano ležišče Leticia MultiModular za oba partnerja (na vsaki strani svoje ležišče v eni, skupni prevleki).

 • Topla in hladna terapija: Uporaba toplotnih ali hladnih obkladkov lahko pomaga sprostiti napete mišice in zmanjšati vnetje.
 • Zdravila brez recepta: Zdravila za lajšanje bolečin brez recepta, kot je ibuprofen, lahko začasno zmanjšajo bolečino in vnetje.
 • Spremembe življenjskega sloga: Z vzdrževanjem zdrave telesne teže, aktivnostjo in pravilno držo lahko preprečite in sčasoma ublažite bolečine v spodnjem delu hrbta in kolkih. Pripravili smo tudi nekaj razteznih vaj za hrbtenico, ki so vam lahko v pomoč, ko začenjate s telesno aktivnostjo.

Rešitve za spanje

Ustrezno ležišče ima pomembno vlogo pri lajšanju bolečin v križu in kolkih. Poiščite vzmetnico, ki nudi ustrezno oporo in se prilagaja naravnim krivinam vašega telesa. Za lajšanje bolečin so priljubljene vzmetnice Leticia. Prav tako številni uporabniki s težavami in bolečinami v hrbtenici pohvalijo vodno posteljo Lectus. Le ta se namreč prilagodi vaši hrbtenici in jo najbolj idealno podpre.

Poleg tega lahko z naložbo v kakovosten vzglavnik, ki podpira vrat in zgornji del hrbta, izboljšate držo med spanjem in zmanjšate nelagodje ter preprečite bolečine v vratnem predelu hrbtenice. Priporočamo nastavljiv in prilagodljiv vzglavnik. Takšen je na primer anatomski vzglavnik Leticia, ki omogoča prilagajanje trdote, višine in naklona podpore. Tako si lahko sami ustvarite svoj idealen vzglavnik.

V primeru bolečin v kolkih pa svetujemo, da si kolke in medenico med spanjem ustrezno podprete. To lahko storite na primer z blazino za spanje na boku My7.

Bolečine v križu in kolkih so pogosta težava, ki lahko vpliva na kakovost vašega spanca in vsakdanje življenje. Z razumevanjem vzrokov, simptomov in različnih načinov lajšanja bolečin lahko sprejemate premišljene odločitve o svojem spalnem okolju in izdelkih.

Ne pozabite, da je reševanje bolečin v križu in kolkih individualno potovanje in da iskanje prave rešitve lahko traja nekaj časa. Vedno se posvetujte z osebnim zdravnikom, da bi zagotovili pristop, prilagojen vašim osebnim potrebam.

materinska blazina my7 nosecnica
Blazina za spanje na boku My7 je med drugim primerna tudi za nosečnice
Želite narediti korak do zdrave hrbtenice? Naročite brezplačni e-priročnik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.