Bolečine v vratni hrbtenici

Bolečine v vratni hrbtenici so težave mnogih. Do njih najpogosteje pride zaradi sedečega dela, premalo razgibavanja, slabe telesne drže, uporabe neustreznega vzglavnika, spanja na pretrdem ali premehkem ležišču in še čem.

Zakaj čutim bolečine v vratni hrbtenici?

Obstaja več možnih vzrokov za bolečine v vratni hrbtenici. Nekateri pogosti vzroki so:

 • Slaba drža: Pri dolgotrajnem sedenju ali dolgotrajnem stoječem položaju, lahko pritiskate na vratne mišice in povzročite bolečino vzdolž celotne hrbtenice, tudi v vratnem predelu.
 • Mišični nateg ali »muskelfiber«: Nateg mišic ali vezi v vratu lahko povzroči bolečino in togost.
 • Hernija diska: Pri herniji diska se mehka notranja snov hrbteničnega diska iztisne skozi raztrganino v zunanji plasti, kar povzroči pritisk na živce in bolečino.
 • Stisnjen živec: Stisnjen živec v vratu lahko povzroči bolečine, odrevenelost in šibkost v vratu, ramenih, rokah in dlaneh.
 • Poškodba: Poškodba, npr. zaradi prometne nesreče, lahko povzroči bolečino in togost v vratu.
 • Degenerativna bolezen diska: Ta bolezen se pojavi, ko diski med vretenci v hrbtenici začnejo razpadati, kar povzroči bolečine in druge simptome.
 • Spanje: Neustrezen spalni položaj, slabo ležišče ali vzglavnik so pogosto razlog za bolečine v vratni hrbtenici. Razmislite o menjavi ležišča in vzglavnika. Priporočamo, da spoznate vzmetnice Leticia, ki se izdelujejo ročno glede na vašo fizionomijo telesa, potrebe, zdravstvene posebnosti in želje po udobju. Prav tako priporočamo, da spoznate anatomski vzglavnik Leticia, ki mu lahko sami nastavite višino, trdoto in naklon in si ga tako popolnoma prilagodite.

Bolečine v vratni hrbtenici – kako jih odpraviti?

Če vas boli vratna hrbtenica ali vrat, lahko storite več stvari, da bolečino ublažite:

 • Poskrbite za pravilno telesno držo: Z vzdrževanjem dobre drže lahko zmanjšate obremenitev vratnih mišic in preprečite nadaljnje bolečine. Poskrbite, da bodo ramena nazaj, brada pa vzporedna s tlemi.
 • Raztezanje: Nežna raztezanja lahko pomagajo zmanjšati napetost v vratu in izboljšajo obseg gibanja. Poskusite počasi krožno premikati glavo ali nagibati glavo s strani na stran.
 • Uporaba toplote ali mraza: Če na vrat položite grelno blazinico ali ledeni obkladek, lahko zmanjšate vnetje in začasno ublažite bolečino.
 • Sredstva proti bolečinam, ki jih lahko kupite brez recepta: Zdravila za lajšanje bolečin, ki so na voljo brez recepta, kot sta ibuprofen ali paracetamol, lahko pomagajo zmanjšati bolečino in vnetje.
 • Posvetujte se z zdravnikom: Če je bolečina huda, vztrajna ali jo spremljajo drugi simptomi, se raje posvetujte z zdravnikom. Ta lahko oceni vaše stanje in vam priporoči nadaljnje možnosti zdravljenja, kot so fizioterapija, zdravila ali drugi posegi.

Težave z vratno hrbtenico lahko izhajajo tudi iz neustreznega ležišča

Da, vrsta vzmetnice in vzglavnika, ki ju uporabljate, lahko vplivata na zdravje vratne hrbtenice in lahko povzročita bolečine v vratu. Če je vzmetnica premehka ali pretrda, lahko povzroči, da vaš vrat ni podprt, kar pripelje do bolečine v vratu, lahko tudi do bolečine v ramenih. Podobno lahko tudi predebel ali pretanek vzglavnik vpliva na poravnavo vratu in povzroči nelagodje. Prav zato je tako pomembno, da izberete ležišče in vzglavnik, ki se vam bosta prilagajala v v različnih spalnih položajih.

Da bi ublažili bolečine v vratu, lahko razmislite o zamenjavi vzmetnice in/ali vzglavnika. Priporočamo najboljše vzmetnice za hrbtenico Leticia in anatomski vzglavnik Leticia. Lahko pa razmislite celo o vodnih posteljah Lectus, ki navdušujejo osebe s težavami s hrbtenico.

Ali mi masaža lahko pomaga?

Da, masaža je lahko učinkovit način zdravljenja bolečin v vratnem delu hrbtenice. Masaža lahko pomaga ublažiti mišično napetost, zmanjša vnetje in izboljša cirkulacijo, kar vse lahko pripomore k lajšanju bolečin in izboljšanju obsega gibanja v vratu.

Obstaja več različnih vrst masaže, ki so lahko učinkovite pri bolečinah v vratu. Najboljše bo, če maser skupaj z vami določi najboljši pristop glede na vaše individualne potrebe in želje.

Pomembno je opozoriti, da, čeprav je masaža lahko koristna pri bolečinah v vratu, je ne smete uporabljati kot nadomestilo za zdravniško oskrbo. Če je bolečina huda ali jo spremljajo drugi simptomi, je treba poiskati zdravniško pomoč, da se izključijo resnejša stanja.

Kaj pa telovadba? Katere vaje so priporočene?

Vadba je lahko koristna za zmanjšanje bolečin v vratu in izboljšanje zdravja vratne hrbtenice, vendar se je treba pred začetkom novega programa vadbe posvetovati z zdravnikom, zlasti če že imate zdravstvene težave.

Odvisno od vzroka bolečin v vratu so lahko priporočene različne vaje. V nadaljevanju je navedenih nekaj primerov vaj, ki lahko pomagajo ublažiti bolečine v vratu:

 • Raztezanje vratu: počasno nagibanje glave naprej, nazaj in iz ene strani v drugo lahko pomaga pri raztezanju mišic v vratu in izboljša gibljivost.
 • Stiskanje lopatice: Nekaj sekund zadržite in nato sprostite stisk lopatice. Ta vaja lahko pomaga izboljšati držo in zmanjšati bolečine v vratu, ki jih povzroča slaba drža.
 • Izgibi brade: Sede ali stoje nežno potegnite brado proti vratu in jo zadržite nekaj sekund, nato pa sprostite. Ta vaja lahko pomaga izboljšati držo in zmanjšati bolečine v vratu zaradi slabe drže.
 • Joga: Nekateri jogijski položaji, kot sta navzdol obrnjen pes in mačka – krava, lahko pomagajo raztegniti in okrepiti mišice v vratu in ramenih.

Pomembno je, da začnete počasi in postopoma povečujete intenzivnost vaj, ko se vaše telo prilagodi vajam. Potrudite se in vadbo vpeljite v svoj vsak dan. Bolj je namreč pomembno, da vztrajate in raje delate vsak dan po malo kot, da si enkrat na teden privoščite dolg trening. Naj telovadba postane vaša rutina. Če katera koli vaja povzroča bolečino ali nelagodje, jo takoj prekinite in se posvetujte z zdravstvenim delavcem.

Kdaj je potrebno k zdravniku?

O obisku zdravnika morate razmisliti, če:

 • je bolečina huda ali traja več kot nekaj dni.
 • imate odrevenelost, mravljinčenje ali šibkost v rokah ali dlaneh.
 • imate težave z sklanjanjem ali ravnotežjem.
 • imate vročino, glavobol ali druge znake okužbe.
 • se je bolečina začela po padcu ali poškodbi.
 • imate težave pri požiranju ali dihanju.
 • ste v preteklosti zboleli za rakom ali drugo resno boleznijo.

 

Če imate katerega od teh simptomov, je pomembno, da čim prej obiščete zdravnika, ki bo ugotovil vzrok vaših simptomov in pripravil ustrezen načrt zdravljenja.

Želite narediti korak do zdrave hrbtenice? Naročite brezplačni e-priročnik.

Spletna stran za delovanje potrebuje piškotke. Nastavitve lahko spreminjate tukaj.